کدام وسیله، کدام دمآوری؟
بصورت کلی تمام وسایل و ابزاری که امکان دمآوری قهوه را به ما میدهند، در سه دسته تقسیم بندی میشوند.
«Pour over, Immersion و Pressure»
سه اصطلاح تخصصی در روشهای عصارهگیری محسوب میشوند که هرکدام در زبان فارسی به کلمات مختلفی ممکن است ترجمه شده باشند.
برای کلمهی «Pourover» شما ممکن است اصطلاحاتی نظیر دمآوری قطرهای، چکهای یا چکانهای شنیده باشید. همچنین برای روش «Immersion» ترجمههایی مانند غوطه وری، غرقابی یا همجواری آب و قهوه و روش «Pressure» را با ترجمهی تحتفشار میشناسیم.
به این معنی که همهی وسایلی که شما دارا هستید در یکی از این روشها جا میگیرد.
پس برای جمع بندی در این قسمت میتوان گفت: ما وسایل متعددی داریم همراه با سه روش عصارهگیری که هرکدام از این وسایل در یکی از این روشها جا میگیرد.
بهعنوان مثال برای روش چکهای ما میتوانیم گجت V60، کمکس، اوریگامی و کالیتا را معرفی کنیم. اگر دقت کنید متوجه خواهید شد در تمام این وسایلی که ذکر کردیم نقطهی مشترکی وجود دارد و آن وجودِ یک فیلتر در قسمت بالایی گجت یا همان دریپر ماست که قهوه درون آن ریخته میشود و سپس آب به روی آن اضافه میشود تا عصارهی قهوه ما در ظرف پایینی قرار بگیرد و فیلتر استفاده شده پس از پایان دمآوری دور انداخته میشود.
در روش دمآوری غرقابی ما قهوه و آب را در یک محفظه قرار میدهیم و اجازه میدهیم تا زمان مناسب برای دمآوری ایدهآل ما طی شود، بعد از آن میتوان عصارهی قهوه را درون ظرف سِرو ریخت. برای این روش میتوان وسایلی نظیر فرنچ پرس یا سایفون را عنوان کرد.
از معروفترین وسایلی که در روش عصارهگیری تحت فشار ما استفاده میکنیم، ماشین اسپرسو نام دارد.
که نمونههای مختلفی اعم از دستگاههای خانگی، نیمه صنعتی و صنعتی در بازار وجود دارد که از لحاظ کیفیت ساخت، شکل ظاهری و کارکرد و قابلیتها با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند. به جز اسپرسو ماشین ها در بازار دستگاههای دیگری مثل ایروپرس، پیکوپرسو و حتی موکاپات در این دسته جا میگیرند.
برای استفادهی کاربردی شما در خانه از مطالبی که عنوان کردیم چند پیشنهاد را یادداشت میکنیم:
۱) آسیاب مناسب برای دستگاه خود انتخاب کنید.
میتوانید برای دستگاههای تحت فشار از بازهی آسیاب ریز استفاده کنید،
برای روش عصارهگیری چکهای از بازهی آسیابی متوسط
و برای روش عصارهگیری همجواری میتوان از آسیابهای درشت قهوه استفاده کرد.
۲) حتماً از بطریهای آب آشامیدنی یا از دستگاه تصفیه برای دمآوری قهوه خود استفاده کنید.
۳) اگر کتری شما قابلیت تنظیم ما را دارد میتوانید آن را در بازه دمایی ۹۰ تا ۹۳ قرار دهید، در غیر اینصورت برای دمآوری قهوه و حتی میوهها و گیاهان دیگر اجازه ندهید که آب به نقطه جوش برسد.
۴) اگر از ترازو استفاده کنید، همیشه میتوانید عصارهگیری یکنواختی داشته باشید و هر روز با داشتن وزن قهوه خود و وزن آب ورودی به قهوه، دمآوری خود را کنترل کنید.
“حسام یزدچی”